Duurzaam eten

De productie van voedsel vraagt veel van onze leefomgeving. 20 tot 35% van de milieubelasting en van de uitstoot van broeikasgassen komt door de productie en consumptie van voedingsmiddelen. Wij verstaan onder duurzaam voedsel een productie en consumptie met respect voor mens, dier en milieu. Het gaat dus niet alleen over milieu en klimaat, maar ook over dierenwelzijn, natuurbehoud en bewustwording. Want duurzamer eten doe je in eerste instantie door bewuster te eten en minder te verspillen.

Hoe kan ik investeren in voedsel?

Je kunt een bedrag van € 500 of € 1.000 investeren in een locatie waar voedsel wordt verbouwd. Dit bedrag is nodig om de akker te mogen gebruiken en voedsel te verbouwen. De man of vrouw die op de akker werkt wordt van een deel van de opbrengsten betaald. Direct na start van de deelname krijg je naar eigen keuze: jouw groente- en/of vleesabonnement. Afhankelijk van je eenmalige bijdrage krijg je een recht om wekelijks een kist met groente en/of vlees te halen, rechtstreeks van je eigen stuk land. De inhoud van de kist hangt af van wat er op de locatie voorradig is. Om een akker aan te kopen en te bewerken, zijn er minimaal 200 mensen nodig die mee willen doen. Voorbeelden:

www.herenboeren.nl

www.odin.nl

www.groenkennisnet.nl

Vragen over duurzaam voedsel

  1. Wat is het gevolg van vlees eten op het milieu?
  2. Hoe kan ik minder voedsel verspillen?
  3. Kan ik via een webshop betaalbaar en duurzaam eten met mijn gezin?
  4. Kan voedsel krijgen dat niet in plastic is verpakt?
  5. In welke winkel kan ik goed biologisch eten kopen?
  6. Vandaag op het land, morgen vers op je bord en nog veel meer!
  7. Ik eet liever geen plastic, kan dat?!
NBB_00857766.jpg

Als ik in voedsel investeer, wat krijg ik dan?

Groente, aardappelen en vlees waar jij en je gezin van kunnen leven. De prijs ervan is ongeveer hetzelfde als in de supermarkt. Alleen betaal je nu door middel van een eenmalige bijdrage. Je maakt een afspraak met de boer voor een afhaalmoment en hij of zij zorgt ervoor dat de spullen klaar staan. De inhoud van de kist wisselt al naar gelang het seizoen.