In contact met de samenleving

Mobiliteit en een goede infrastructuur zijn van groot belang voor onze samenleving. Wereldwijd stijgt de mobiliteitsbehoefte zo snel dat meer 'harde' infrastructuur niet meer voldoet. Alternatieven zijn noodzakelijk. Mobiliteit wordt een dienst die niet alleen offline belangrijk is, maar ook online deel uitmaakt van ons dagelijks leven. Maar mobiliteit van personen, goederen en informatie geven ons ook vrijheid en maken ons onafhankelijk. In een vergrijzende samenleving gaat het dan om aangesloten blijven bij de rest van de samenleving. Het voorkomt dat je eenzaam wordt. SamenLeven verstaat onder mobiliteit ook infrastructuur, het kan ook een beter of veiliger fietspad in jouw dorp zijn, maar ook een glasvezelnetwerk in jouw wijk.

Hoe investeer ik in mobiliteit?

Je kunt bijvoorbeeld een bedrag van € 1.000 investeren in een elektrische deelauto. Dit bedrag is nodig om de auto aan te schaffen, te verzekeren, parkeren en te onderhouden. Door de investering heb je wellicht geen (tweede) auto meer nodig en bespaar je jaarlijkse lasten van deze (tweede) auto. De investeerders zijn gezamenlijk eigenaar van de auto en daarmee ook verantwoordelijk voor het onderhoud.

Als ik in mobiliteit investeer, wat krijg ik dan?

Als je bijvoorbeeld €1.000 hebt betaald en het hele bedrag was €50.000, dan heb jij 1/50ste deel van de deelauto in bezit. Direct na de aankoop krijg je het recht om te rijden in deze auto. Afhankelijk van jouw investering krijg je een recht om een aantal kilometers per maand te rijden zonder bijbetaling. De deelauto voorziet zo in (een deel van) jouw mobiliteitsbehoefte. Als de auto niet gebruikt wordt, kunnen anderen hem tegen een vergoeding gebruiken, dit komt dan weer ten gunste van de gezamenlijke eigenaren.

shutterstock_638267161.jpg