Het basisidee

SamenLeven is gebaseerd op het idee dat je in jouw eigen basisbehoeften zoals energie, wonen, krat met groenten en mobiel zijn voorziet en je daar geen geld meer voor nodig hebt. Het draait niet om zoveel mogelijk geld te vergaren voor nu en later. We combineren jouw behoefte aan basisvoorzieningen aan regionale projecten waarin je kunt investeren en waar je direct al profijt van hebt. Overigens is het rendement niet alleen in natura maar ook in geld. Want we begrijpen best dat je ook geld nodig hebt, nu en later.

Hoe doen we dat?

Dit doen we coöperatief. Samenwerken en het collectieve voordeel omzetten in meerwaarde voor jezelf. Op een manier die bij jou past, in projecten die je zelf kiest, liefst in jouw regio. Transparant, met maximale zeggenschap en zelfregie. Een belangrijke voorwaarde voor als je ondernemer bent. Door te investeren in projecten die jouw leefomgeving versterken heb je er ook direct plezier van naast het rendement in de toekomst.

Iets voor later & iets voor nu

Inkomen voor later combineren met de praktische wensen en belangen van mensen in jouw eigen omgeving nu. Door samen met anderen regionaal te investeren bouw je mee aan een duurzame en circulaire economie. Door bijvoorbeeld te investeren in mobiliteit, energie, voedsel, woningen en zorg. Want bij die beleggingen heb je zelf, hebben je kinderen, je stad, je buurt ook belang.

Echte zeggenschap over jouw investeringen

Door de gekozen coöperatieve organisatievorm bieden we de ultieme manier om de zeggenschap bij de mensen, als leden van de coöperatie, te leggen en te waarborgen. Die krijgen daarmee automatisch de hoogste macht, het bestuur heeft veel meer een uitvoerende functie. Het succes valt of staat met de betrokkenheid (een deel) van de leden.

Wat is SamenLeven niet?

We zijn geen investeringsfonds, pensioenfonds of verzekeraar. We helpen je wel te voorzien in je belangrijkste basisbehoeften: wonen, zorg, voedsel en mobiliteit. Nu en later. Als we het over geld voor later hebben, bedoelen we niet pensioen volgens de definitie van de wet. De fiscale regels voor pensioen zijn dan ook niet van toepassing. Het is een zogenaamde netto voorziening. Wij bieden ook geen bescherming tegen arbeidsongeschiktheid. Daarvoor kun je je aansluiten bij een broodfonds of een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten.